44 de masuri fiscale propuse 2023-2024-sinteza

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Sintetizam mai jos masurile fiscale agreate de Coalitie si publicate intr-un draft publicat de site-ul Hotnews.ro.

Proiectul este disponibil AICI.

Impozite noi

1.Se introduc in Codul fiscal doua impozite noi: impozitul pe tranzacțiile imobiliare cu clădiri rezidențiale si impozitul pe deținerea mai multor proprietăți imobiliare.

PFA – masuri fiscale

2.CASS se va calcula la venitul net obtinut indiferent cat este acesta. Se propune eliminarea plafoanelor de 6,12 si 12 salarii minime brute.

3.Se introduce un plafon nou la CAS – de 36 de salarii minime. In prezent la la CAS sunt 2 plafoane: de 12, respectiv 24 salarii minime.

Salariati- masuri fiscale

4.Salariatii din IT vor datora impozit pe venitul din salarii pentru suma care depaseste 10.000 lei.

Am scris detaliat aici: Impactul fiscal asupra firmelor de IT al noilor propuneri legislative

5. Se elimina facilitatea prin care angajatii din constructii erau scutiti de CASS.

6. Se elimina scutirea de CASS pentru angajatii din sectorul agricol si industria alimentara.

7.Scaderea plafonului pentru beneficii neimpozabile de la 33% la 20%.

8.Se elimina deducerea unei sume de 200 lei la angajatii cu salariul minim brut de 3.000 lei. Masura ar urma sa se aplice incepand cu septembrie 2023.

Mai precis se abroga integral art XXXVIII al OUG 168/2022 pe care il redam mai jos:

” Prin derogare de la prevederile art. 78, art. 139 alin. (1), art. 140, art. 157 alin. (1) și ale art. 220^4 alin. (1) din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare, începând cu data de 1 ianuarie 2023, în cazul salariaților care desfășoară activitate în baza contractului individual de muncă, încadrați cu normă întreagă, la locul unde se află funcția de bază, nu se datorează impozit pe venit și nu se cuprinde în baza lunară de calcul al contribuțiilor sociale obligatorii suma de 200 lei/lună, reprezentând venituri din salarii și asimilate salariilor, dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiții:
a) nivelul salariului de bază brut lunar stabilit potrivit contractului individual de muncă, fără a include sporuri și alte adaosuri, este egal cu nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată stabilit prin hotărâre a Guvernului, în vigoare în luna căreia îi sunt aferente veniturile;
b) venitul brut realizat din salarii și asimilate salariilor, astfel cum este definit la art. 76 alin. (1)-(3) din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare, în baza aceluiași contract individual de muncă, pentru aceeași lună, nu depășește nivelul de 4.000 lei inclusiv
 “.

9.Se introduce un articol nou cu o clarificare referitoare la acordarea de beneficii sub forma serviciilor turistice pe durata concediului astfel : “Contravaloarea serviciilor turistice și/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru angajații proprii și membrii de familie ai acestora, se consideră venituri aferente lunii în care se aprobă decontul, respectiv venituri aferente lunii în care sunt acordate, în situația în care nu există obligația prezentării unor documente justificative. Impozitul se calculează și se reține prin cumularea cu veniturile din salarii și asimilate salariilor aferente lunii respective, iar plata impozitului la bugetul de stat se efectuează lunar sau trimestrial”.

Dividende-masuri fiscale

10.Initial s-a propus modificarea impozitului pe dividende de la 8% la 10 %, dupa care s-a decis revenirea asupra acestei masuri si taxarea cu 8%.

11. In ce priveste CASS la dividende – si la alte venituri in afara de cele din activitati independente despre care am scris la capitolul PFA, vor exista 4 plafoane in loc de 3, mai precis 6,12,24 si 36 salarii minime.

12.In cazul dividendelor distribuite în baza situaţiilor financiare interimare întocmite în cursul anului 2023, cota de impozit pe dividende este de 8%, fără recalcularea impozitului pe dividendele respective, după regularizarea acestora pe baza situaţiilor financiare anuale aferente exerciţiului financiar 2023, aprobate potrivit legii.

Impozit pe profit

13.Se introduce asa numitul ajustor fiscal pentru impozitul pe profit care va obliga societatile aflate pe pierdere sa plateasca impozit pe profit.Vor fi afectate de acest ajustor fiscal si firmele care platesc impozit anual cu plati anticipate.

Mai precis, contribuabilii care determină un impozit pe profit cumulat de la începutul anului fiscal/anului fiscal modificat până la sfârșitul trimestrului/anului de calcul mai mic decât ajustorul fiscal pentru impozitul pe profit sunt obligați la plata impozitului pe profit la nivelul acestui ajustor.

Am scris despre acest ajustor fiscal: Noutati fiscale 2023-2024- proiectul pentru cresterile de taxe

14.Se introduce in lista cheltuielilor deductibile limitat: 50% din valoarea cheltuielilor de funcționare, întreținere și reparații aferente unui sediu social situat în clădiri de locuințe sau clădiri individuale de locuit, din zone rezidențiale, definite potrivit prevederilor legale, care nu este utilizat exclusiv în scopul activității economice.

15.Devin cheltuieli deductibile doar 25% (anterior 50%) din cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv în scopul activității economice, cu o masă totală maximă autorizată care să nu depășească 3.500 kg și care să nu aibă mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzând și scaunul șoferului, aflate în proprietatea sau în folosința contribuabilului.

16.Se elimina din lista de cheltuieli nedeductibile cheltuielile cu sponsorizarea, mai precis se abroga art 25 alin (4) lit.i) care prevede ca sunt cheltuieli nedeductibile “cheltuielile de sponsorizare și/sau mecenat, acordate potrivit legii, cheltuielile privind
bunurile, mijloacele financiare și serviciile acordate Fondului Națiunilor Unite Pentru Copii – UNICEF, precum și altor organizații internaționale care își desfășoară activitatea potrivit prevederilor unor acorduri speciale la care România este parte, sunt cheltuieli deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal. Pentru aceste cheltuieli se acordă și o deducerea suplimentară la calculul rezultatului fiscal, în proporţie de 300%. În cazul sponsorizărilor efectuate către entități persoane juridice fără scop lucrativ, inclusiv unități de cult, sumele aferente acestor cheltuieli se deduc, potrivit prevederilor prezentului alineat, doar dacă beneficiarul sponsorizării este înscris, la data încheierii contractului, în Registrul entităților/unităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale, potrivit alin. (4.1)

17. Se elimina din lista de cheltuieli nedeductibile costul de achizitie al aparatelor de marcat electronice fiscale.

18.Deductibilitatea ajustarilor (art 26 alin 1 lit c) CF) pentru deprecierea creantelor: scadere de la 50% la 30%.

19.Pentru un sediu social situat în clădiri de locuințe/clădiri individuale de locuit, din zone rezidențiale, care nu este utilizat exclusiv în scopul activității economice, amortizarea devine deductibilă fiscal la nivelul a 50% din valoarea amortizării.

20.Se elimina din lista de cheltuieli nedeductibile cheltuielile cu sponsorizarea si cheltuielile reprezentând costul de achiziție al aparatelor de marcat electronice fiscale. Mai precis la articolul 25 alineatul (4) literele i), t) și ț) se abrogă.

21. Se introduce prevederea : cheltuielile de sponsorizare și/sau mecenat, acordate potrivit legii, cheltuielile privind bunurile, mijloacele financiare și serviciile acordate Fondului Națiunilor Unite Pentru Copii – UNICEF, precum și altor organizații internaționale care își desfășoară activitatea potrivit prevederilor unor acorduri speciale la care România este parte, sunt cheltuieli deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal. Pentru aceste cheltuieli se acordă și o deducerea suplimentară la calculul rezultatului fiscal, în proporţie de 300%. În cazul sponsorizărilor efectuate către entități persoane juridice fără scop lucrativ, inclusiv unități de cult, sumele aferente acestor cheltuieli se deduc, potrivit prevederilor prezentului alineat, doar dacă beneficiarul sponsorizării este înscris, la data încheierii contractului, în Registrul entităților/unităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale, potrivit alin. (4.1).

22. Se abroga prevederea ca in situaţia în care, ulterior depunerii formularului de redirecţionare, impozitul pe profit datorat al anului pentru care s-a dispus redirecţionarea se rectifică în sensul diminuării acestuia, iar contribuabilii au redirecţionat o sumă mai mare decât suma care putea fi redirecţionată, potrivit legii, aceştia datorează bugetului de stat diferenţa de impozit pe profit care a fost redirecţionată în plus. 

Microintreprinderi

Microintreprinderile vor fi afectate de o serie de masuri fiscale:

23.Se elimina posibilitatea de a detine mai multe microintreprinderi. In prezent, o persoana poate detine 3 microintreprinderi . Prin noul act normativ se introduce drept conditie faptul ca : “are asociați/acționari care nu dețin, în mod direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la nicio persoană juridică română care se încadrează să aplice sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor, incluzând şi persoana care verifică îndeplinirea condiţiilor prevăzute de prezentul articol”.

24.Se introduce clarificarea ca microîntreprinderea care se află în inactivitate temporară sau declară pe propria răspundere că nu desfășoară activități la sediul social/sediile secundare, situații înscrise, potrivit prevederilor legale, în registrul comerțului sau în registrul ținut de instanțele judecătorești competente, după caz, pentru întreaga perioadă în care înregistrează aceste situații de inactivitate este plătitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderilor.

De asemenea, o microîntreprindere care s-a aflat în inactivitate temporară sau a declarat pe propria răspundere că nu desfășoară activități la sediul social/sediile secundare, situații înscrise, potrivit prevederilor legale, în registrul comerțului sau în registrul ținut de instanțele judecătorești competente, după caz, continuă să fie plătitoare de impozit pe veniturile microîntreprindere la data reluării activității dacă îndeplinește condițiile prevăzute la art. 47 alin. (1) lit. d) și h), iar pe cea de la lit. g), prin excepție, în termen de 30 de zile inclusiv de la data reluãrii activitãții.

25.Cotele de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor se propun a fi :
a) 1%, pentru microîntreprinderile care realizează venituri care nu depășesc 300.000 lei inclusiv și care nu desfășoară activitățile prevăzute la lit. b) pct. 2;
b) 3%, pentru microîntreprinderile care:

  1. realizează venituri peste 300.000 lei Atentie! lei nu euro!!!
  2. desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN: 5821 – Activități de editare a jocurilor de calculator, 5829 – Activități de editare a altor produse software, 6201 – Activități de realizare a softului la comandă (software orientat client), 6209 – Alte activități de servicii privind tehnologia
    informației, 5610 – Restaurante, 5621 – Activități de alimentație (catering) pentru evenimente, 5629 –
    Alte servicii de alimentaţie n.c.a., 5630 – Baruri și alte activități de servire a băuturilor, 6910 -Activități juridice, pentru activități ale notarilor și avocaților, 8621 – Activități de asistență medicală generală, 8622 – Activități de asistență medicală specializată, 8623 – Activități de asistență stomatologică, 8690 – Alte activități referitoare la sănătatea umană.

26. În cazul în care, în cursul anului fiscal, veniturile realizate de o microîntreprindere, pe cumulat, depășesc nivelul de 300.000 lei, sau microîntreprinderea începe să desfășoare activitățile prevăzute la pct. 2 de mai sus, începând cu trimestrul în care se înregistrează aceste situații, este aplicabilă cota de 3%.

27. În situația în care, în cursul anului fiscal, o microîntreprindere nu mai desfășoară activitățile prevăzute la pct. 2 de mai sus și veniturile realizate, pe cumulat, nu depășesc nivelul de 300.000 lei, începând cu trimestrul în care se înregistrează aceste situații, este aplicabilă cota de impozitare de 1%.

28.În cazul în care, în cursul unui an fiscal, o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 300.000 lei și o rată a rentabilității de peste 30%, calculată ca raport între profitul net și venituri totale, înregistrate potrivit reglementărilor contabile aplicabile, aceasta datorează impozit pe profit începând cu trimestrul în care se înregistrează acest caz.

29.Se propune abrogarea art 56 alin. (1.1) care prevede acordarea deducerii de 20% din impozitul pe microintreprinderi pentru sponsorizari. Mai precis, abrogarea urmatorului aliniat:

Microîntreprinderile care efectuează sponsorizări pentru susținerea entităților nonprofit și a unităților de cult, care la data încheierii contractului sunt înscrise în Registrul entităților/unităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale potrivit art. 25 alin. (41), precum și microîntreprinderile care acordă burse elevilor școlarizați în învățământul profesional-dual în conformitate cu prevederile art. 25 alin. (4) lit. c) din Legea nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, scad sumele aferente din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor până la nivelul valorii reprezentând 20% din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat pentru trimestrul în care au înregistrat cheltuielile respective.

30. Se exclude de la posibilitatea de a desfasura activitate ca microintreprindere persoana juridică română care desfăşoară activităţi în domeniile asigurărilor şi reasigurărilor, al pieţei de capital și cea care desfăşoară activităţi de intermediere în aceste domenii, cu excepția intermediarilor secundari de asigurări și/sau reasigurări care au realizat venituri din intermediere în
aceste domenii în proporție de până la 15% inclusiv din veniturile care constituie baza impozabilă prevăzută la art. 53;

In prezent, se exclud complet persoanele juridică română care desfăşoară activităţi în domeniile asigurărilor şi reasigurărilor, al pieţei de capital, inclusiv cea care desfăşoară activităţi de intermediere în aceste domenii.

31. Se abroga prevederea speciala referitoare la situaţia în care persoanele juridice române care desfăşoară activităţi corespunzătoare codurilor CAEN: 5510 – “Hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare”, 5520 – “Facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată”, 5530 – “Parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere”, 5590 – “Alte servicii de cazare”, 5610 – “Restaurante”, 5621 – “Activităţi de alimentaţie (catering) pentru evenimente”, 5629 – “Alte servicii de alimentaţie n.c.a.”, 5630 – “Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor” obţin în cursul anului venituri şi din alte activităţi în afara celor corespunzătoare acestor coduri CAEN, pentru veniturile din alte activităţi aplică sistemul de declarare şi plată a impozitului pe profit prevăzut de titlul II “Impozitul pe profit”, dacă îndeplinesc oricare dintre următoarele condiţii:

a) realizează venituri din consultanţă şi/sau management în proporţie de peste 20% inclusiv din veniturile totale;

b) desfăşoară activităţile de la art. 47 alin. (3) lit. f) – i);

c) veniturile din alte activităţi au depăşit echivalentul în lei a 500.000 euro.

32. Persoanele juridice române pot opta să aplice impozitul pe micro începând cu anul fiscal următor celui în care îndeplinesc condițiile de microîntreprindere prevăzute la art. 47 alin. (1) și dacă nu au mai fost plătitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderilor ulterior datei de 1 ianuarie 2023, potrivit prevederilor prezentului titlu, respectiv ulterior datei de 1 ianuarie 2024 în cazul persoanelor juridice române microîntreprinderi care au desfăşurat până la data de 31 decembrie 2023 inclusiv activităţi corespunzătoare codurilor CAEN: 5510 – Hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare, 5520 – Facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată, 5530 – Parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere, 5590 – Alte servicii de cazare, 5610 – Restaurante, 5621 – Activităţi de alimentaţie (catering) pentru evenimente, 5629 – Alte servicii de alimentaţie n.c.a., 5630 – Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor.”

33.Se introduce prevederea ca pentru trimestrul IV al anului fiscal 2023 și al anilor fiscali următori din perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2026, contribuabilul declară și plătește impozitul pe veniturile microîntreprinderilor), luând în considerare veniturile totale, potrivit art. 53, ale lunilor octombrie și noiembrie, iar în contul veniturilor totale aferente lunii decembrie luând în considerare veniturile lunii noiembrie. Declararea și plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor se efectuează până la data de 25 decembrie 2023/25 decembrie al anului de calcul urmând ca definitivarea impozitului pe veniturile mcroîntreprinderilor pentru trimestrul IV, conform alin. (1) și (2), să se efectueze până la termenul de depunere a declarației de impozit pe veniturile microîntreprinderilor.

34.Se introduce prevederea ca sumele reprezentând sponsorizări și sumele reprezentând achiziția de aparate de case de marcat electronice fiscale rămase de reportat, potrivit legii, nu se scad din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat după data de 1 ianuarie 2024.

Venituri din chirii

35. Se introduce din nou cota forfetara de cheltuieli – de dat aceasta de 20%. In anul 2022 cota a fost de 40% iar in anul 2023 aceasta s-a eliminat.

36. Se propune abrogarea art 88 care facea referire la impozitarea venitului net anual din cedarea folosinței bunurilor determinat în sistem real.

37. Se introduce o noua prevedere referitoare la impozitul pentru veniturile din cedarea folosinței bunurilor, altele decât cele din arendarea bunurilor agricole și din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală, plătite de persoane juridice sau alte entităţi care au obligaţia de a conduce evidenţă contabilă.

Plătitorii veniturilor, persoane juridice sau alte entităţi care au obligaţia de a conduce evidenţă contabilă au şi obligaţia de a calcula, de a reţine şi de a plăti impozitul corespunzător sumelor plătite. Impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net şi se reţine la sursă, de către plătitorii de venituri la momentul plăţii veniturilor.

Impozitul calculat şi reţinut reprezintă impozit final şi se plăteşte la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reţinut.

Venituri din transferul titlurilor

38.In prezent se aplica cotele de 1% respectiv 3%, in functie de perioada detinerii, iar cresterea se propune a fi la 3% respectiv 5%.

a) în cazul titlurilor de valoare:
(i) prin aplicarea unei cote de 3% asupra fiecărui câştig din transferul titlurilor de valoare care au fost dobândite şi înstrăinate într-o perioadă mai mare de 365 de zile, inclusiv, de la data dobândirii;
(ii) prin aplicarea unei cote de 5% asupra fiecărui câştig din transferul titlurilor de valoare care au fost dobândite şi înstrăinate într-o perioadă mai mică de 365 de zile de la data dobândirii;
b) în cazul operaţiunilor cu instrumente financiare derivate:
(i) prin aplicarea unei cote de 3% asupra fiecărui câştig din efectuarea de operaţiuni cu nstrumente financiare derivate deţinute o perioadă mai mare de 365 de zile, inclusiv, de la data dobândirii;
(ii) prin aplicarea unei cote de 5% asupra fiecărui câştig din efectuarea de operaţiuni cu instrumente financiare derivate deţinute o perioadă mai mică de 365 de zile de la data dobândirii.
Pentru determinarea perioadei în care au fost deţinute se consideră că titlurile de valoare şi instrumentele financiare sunt înstrăinate/răscumpărate în aceeaşi ordine în care au fost dobândite, respectiv primul intrat – primul ieşit, pe fiecare simbol.

Venitul din transferul proprietatilor imobiliare

39.Impozitul este in prezent de 3% respectiv 1% in functie de perioada detinerii (sub 3 ani sau peste 3 ani). Se propune cresterea la 5% respectiv 3%.

TVA

40.Se elimina cota de 9% pentru serviciile de restaurant şi de catering, cu excepţia băuturilor alcoolice şi a băuturilor nealcoolice care se încadrează la codurile NC 2202 10 00 şi 2202 99.

41. Se elimina cota redusa de 5%.

42.La unele livrari /prestari care erau cu 5% se va aplica cota de 9%.

Impozite si taxe locale

43.Se introduce un impozit nou in cazul detinerii de mai multe proprietati imobiliare: sunt obligate la plata impozitului pe deținerea mai multor proprietăți imobiliare, stabilit conform prezentului titlu, persoanele fizice care au în proprietate clădiri situate în România a căror valoare impozabilă calculată potrivit titlului IX Impozite și taxe locale depășește 2.500.000 lei.

Impozitul pe deținerea mai multor proprietăți imobiliare se calculează prin aplicarea unei cote de 1% asupra diferenței dintre suma valorilor impozabile individuale comunicate de către organul fiscal local prin decizia de impunere și plafonul de 2.500.000 lei.

Venituri din surse neidentificate

44.Orice venituri constatate de organele fiscale, în condițiile Codului de procedură fiscală, a căror sursă nu a fost identificată se impun cu o cotă de 50% aplicată asupra bazei impozabile ajustate. Prin decizia de impunere organele fiscale vor stabili cuantumul impozitului și al accesoriilor.

In prezent acestea se impun cu 16%.

Citeste si:

Noile propuneri privind taxele pe dividende : impozit, CASS

Impactul fiscal asupra firmelor de IT al noilor propuneri legislative

Articole similare

One Thought to “44 de masuri fiscale propuse 2023-2024-sinteza”

  1. Daniel

    Impozitul pe tranzactii imobiliare este o caracteristica a patrimoniului personal si a fost introdus in aceasta varianta de o persoana lipsita de cunostinte contabile si fiscale. Se aplica doar pentru declararea veniturilor de catre persoana fizica.

    Un profesionist contabil iti va spune ca este o imposibilitate, contabila, firmele platind impozit pe profit, pe venit sau pe microintreprindere, deoarece altfel ar fi dubla taxare.
    Operatiunea economica de vanzare a unui produs al firmei genereaza un venit si are o cheltuiala deci se va impozita diferenta, indiferent daca este cu 16%, 1%, 3% sau 10%. La piata cand cumperi oua nu platesti impozit la tranzactie.

    https://www.juridice.ro/698779/despre-impozitul-de-5-la-vanzarea-caselor.html

Comentariul tau aici